Transport mrożonek

Transport mrożonekProfesjonalny transport mrożonek powinien być organizowany zgodnie z normami i zasadami. Mają one na celu przewożenie żywności w warunkach, które nie zagrożą produktom i nie doprowadzą do ich zepsucia.

Niezbędne jest pamiętanie o temperaturze, jakiej należy przestrzegać przy transportowaniu określonych produktów. Możliwe jest jej określone wzrastanie o kilka stopni w szczególnych warunkach, ale na krótki czas.

Najniższej temperatury wymaga przewożenie produktów głęboko zamrożonych, między innymi ryb, warzyw czy frytek. Temperatura powinna wynosić około minus 20 stopni. W przypadku mięsa temperatura może być nieco wyższa, około minus 15 czy nawet minus 10 stopni. Aby transport w temperaturze kontrolowanej przebiegał bez zakłóceń, należy zaangażować w niego profesjonalistów. Niezbędne jest oczywiście posiadanie odpowiednich środków transportu do przewożenia tego typu produktów. Najodpowiedniejsze będą chłodnie, czyli nowoczesne samochody do transportowania głęboko zamrożonych towarów.

Istnieje wiele klas chłodni, które określają dostosowanie ich do transportowania konkretnych rodzajów mrożonek. Specjalistycznym typem takich pojazdów są chłodnie typu doppelstock. Są one wyposażone w specjalne szyny na bocznych ściankach. Na górze zamontowane są belki, dające możliwość regulowania wysokości. Dzięki temu można załadować naczepę dwupoziomowo, co jest naprawdę praktyczne. Na górnej palecie można z powodzeniem przewozić produkty lekkie, takie jak mrożonki, między innymi owoce czy warzywa. Bardzo funkcjonalne jest także umieszczanie tam kwiatów. Do przewozu mrożonek polecane są również chłodnie multitemperaturowe.

Pozwalają one na osiągniecie różnej temperatury w obrębie jednej naczepy chłodniczej. Dzięki temu można w niej przewozić mrożonki, wymagające odmiennych temperatur. Utrzymywanie różnych wartości temperatur jest możliwe dzięki zastosowaniu regulowanej przekładni we wnętrzu chłodni. W wielu przypadkach stosuje się również chłodnie multitemperaturowe typu doppelstock.

Ocena: 5.0